'de Franse Verleiding'
Nederlanders op reis naar het zuiden


Illustraties uit de 'Guide de l'Etranger dans Paris et ses environs' uit 1879 (Coll. 'dFV') . Het gidsje werd gratis verstrekt aan de gasten van het uit 1862 daterende Grand Hotel. Het immense hotel telde 700 suites en kamers, 15 badruimten en werd verlicht door 4000 gaslampen. Het hotel werd gebouwd op het breukvlak van twee tijden: voorheen was het gebruikelijk dat de welgestelde reiziger een appartement in de stad huurde, maar met de opkomst van de trein en de wereldtentoonstellingen trok Parijs telkens grotere aantallen bezoekers.
Boven: de gevel van het Grand-Hotel op de hoek van de Place de l'Opera, en hieronder de aankomsthal, de leeszaal en de eetzaal.

Links
naar vroeger,
naar toen en
naar nu

Ere wie ere toekomt? Twee internetstippen strijden om de eerste plaats. Frankrijk.nl en de Parijse blogspot van Ferry van der Vliet. Strijd onbeslist. De Parijse blogspot van Ferry van der Vliet is natuurlijk 'gericht', terwijl frankrijk.nl heel Frankrijk tracht te vangen. En dus moeten we kiezen.

Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs
- en voor hen die dat willen worden. "Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie ..."
Enzovoorts.

En dan?

,

een rijke Nederlandse website heel Frankrijk aangaande.

Redactie?
"frankrijk.nl werkt samen met bloggers, locals en andere reisreporters en houdt in de gaten wat hip, hot, bijzonder of nieuw is."

Kernachtiger kan het niet.


Historische links ....

Voyages en France (BNF - Gallica), een site van de Franse nationale bibliotheek over het reizen en het toerisme

Les expositions universelles, een fraaie site gewijd aan de internationale tentoonstellingen in Parijs, van 1855 tot 1937

Een wetenschappelijke site gewijd aan reisliteratuur: le Centre de Recherche sur la Littérature de Voyage


Links naar toen ....

href="http://www.nationale7.org/target=_"blank"> Het museum "Mémoire de la N7" in Piolenc (Vaucluse), gewijd aan de Route Nationale 7, de voorloper van de Autoroute du Soleil.

De vereniging van verzamelaars van gidsen en kaarten, uitgegeven door Michelin.

>


Zo'n 8 millioen foto's van Parijs liggen te sluimeren in haar bibliotheken en archieven. Binnen 8 jaar dienen 500.000 beelden beschikbaar te zijn via het internet. Nu al is een uitgebreide verzameling te raadplegen op www.parisenimages ....


Direct ten noorden (Cataroux) van Clermont-Ferrand heeft Michelin eind maart 2009 een museum geopend, gewijd aan de geschiedenis van het bedrijf en de band, van haar uitgeefproducten en van haar reclameinspanningen.

Een prachtige verzameling van oude reisbrochures vindt U ook op de site van David Levine: Graphic Design from the 1920s and 1930s in Travel Ephemera ...


Links naar nu ....

Eén van de meest levendige en interessante sites voor Nederlanders in Frankrijk of zij die er naar toe willen verkassen is Nederlanders.fr. Het biedt tal van informatie en houdt U middels een dagelijkse nieuwsbrief op de hoogte van het wel en wee van Nederlanders in Frankrijk en ontwikkelingen in de Franse samenleving. Een aanrader.

Een zeer uitvoerige, doelgerichte en in het Nederlands geconstrueerde site over Frankrijk is ook frankrijkinfo.com. De informatie die het biedt is waanzinnig en misschien wel uitputtend.

Een Nederlands historisch plek bevindt zich in de rue de Lille, no. 121. Steekt men de binnenplaats over naar het daarachter gelegen achttiende-eeuwse Hôtel Turgot, dan lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Hier huist de Collectie Frits Lugt onder het wakend oog van de Fondation Custodia . De collectie herbergt een buitengewone verzameling tekeningen en prenten, schilderijen, boeken en kunstenaarsbrieven. Zij is tevens partner van het Institut Néerlandais, dat in 1956 op initiatief van Frits Lugt, in samenwerking met de Nederlandse overheid, is opgericht.

Er zijn tal van Nederlandse Frankrijk-sites. Hier slechts een kleine greep:

Maison en France, een overigens Nederlandstalig tijdschrift over huizen, wonen en leven in Frankrijk.

Het Hurktoilet, een online vakantiegids voor Frankrijk.


La-Vie-en-France.nl geeft u de ruimte om uw verhaal te vertellen. U woont, leeft, werkt in Frankrijk? En u kunt hier boeiend over schrijven?


Voor reacties, bijdragen en informatie: info@defranseverleiding.nl

Terug naar de hoofdpagina van
'de Franse Verleiding'